HEM      BRÄNSLETILLSATSER      IPA      ACETON      X66      G+      MCO20      OMEGA FE      IOB      FERROCEN      SIDOPROJEKT

Information om olika kemikalier som ingår i mina bränsletillsatser

Publicerad 2010 Ändrad 2021

  Här finns samtliga kemikalier uppradade som hör till någon av mina bränsletillsatser. Jag har strävat efter att använda relativt lättillgängliga produkter. Vissa specialblandningar såsom X66, G+, MCO20, ωFe, i¤b och ferrocen har en egen sida där man kan få utförlig information om hur de ska tillverkas.

tändvätska  
Av typen vätebehandlad nafta.

Är hitintills den mest långtidsverkande komponenten för E85. Ren tändvätska utan diesel kan fungera en stund men förr eller senare krävs att man även doserar dieseln.

Ersätt inte lacknaftan i D66 med tändvätska!

Undvik de miljövänliga alternativen - dessa fungerar inte. Tändvätska som innehåller paraffiner är direkt olämpliga när det gäller fordonsbränslen. Paraffinet sätter igen både filter och spridare. T-gul och liknande finare varianter bör man låta bli. välja istället den billiga och miljövidriga sorten (lacknaftabaserade), som man hittar i Biltema, Rusta, ÖoB etc.

Flasktypen till den här kemikalien är mycket lämplig för förvaring av petroleum-produkter. Korken tätar axiellt till skillnad mot flaskan för lacknafta vilket gör att sprickbildning undviks runt omkring korken.
Egenskaper
Effekthöjande, öppningstidsreducerande, rengörande, smörjande, lösningsmedel, bränsle
Fungerar i tillsatser med adapterad glykol
Löslig i etanol upp till 25 volymprocent - 9 % i metanol
Inköpsställen
Biltema, ÖoB, mackar, färghandlare
Användningsområden
T66, AT2
lacknafta  
Används som delkomponent i D66 och Di66.
Egenskaper
Rengörande, smörjande, lösningsmedel, bränsle
Löslig i etanol upp till 40 volymprocent
Inköpsställen
Biltema, ÖoB, mackar, färghandlare
Användningsområden
D66, Di66, A40, AXg, ISO
diesel  
Används som huvudkomponent i D66.
Egenskaper
Effekthöjande, rengörande, smörjande, lösningsmedel, bränsle
Löslig i etanol upp till 20 volymprocent
Inköpsställen
Mackar
Användningsområden
X66, Di66, AT2, A40, AXg, ISO
metanol  
Används som huvudkomponent i MCO20. Det är ett lösningsmedel för järnsulfat och oxalsyra.
Egenskaper
Giftig, starkt lösningsmedel, oktanhöjande, vattenabsorberande, bränsle
Inköpsställen
Hobbyaffärer, speedwayklubbar
Användningsområden
MCO20, Di66
etanol
Rödsprit (denaturerad etanol)
 
Kan nyttjas som bärare av diverse ämnen. Då absoluterad etanol är för dyrt så får man nöja sig med handelns rödsprit ellet T-röd som även består av något vatten. Biltemas rödsprit (plus många andras) innehåller IPA så den bör man dock undvika i möjligast mån.
Egenskaper
Oktanhöjande bränsle, rengöring, lösningsmedel
Inköpsställen
Överallt
Användningsområden
dEC+
alkohol
100%-ig alkohol (spritbränsle)
 
Används som utfyllnadsvätska i Di66 eftersom tillsatsen innan dosering måste emulgera under omskakning. Måste vara en vattenfri alkoholprodukt likt ett bränsle såsom exempelvis; spisbränslen, metanol etc. IPA (K-sprit) eller E85 får inte användas. Rödsprit eller koncentrerad spolarvätska kan inte användas då de innehåller vatten.
Egenskaper
Oktanhöjande bränsle, alkoholbas, lösningsmedel
Inköpsställen
Överallt
Användningsområden
Di66
ipa
IPA (isopropylalkohol)
 
Isopropanol, 2-propanol. Effekthöjande och öppningstidsreducerande komponent. Används mest för rengöring av elektronik men även i bränsletillsatser såsom K-sprit. Påminner om aceton. Ett mycket effektivt alkoholbaserat lösningsmedel.
Egenskaper
Effekthöjande, öppningstidsreducerande, bakteriedödande, starkt lösningsmedel (blandbar i diesel), bränsle
Inköpsställen
Biltema, IPA är en komponent i vissa K-spritsorter, elektronikföretag
Användningsområden
ISO, AXg
aceton  
Effekthöjande och öppningstidsreducerande komponent. Aceton är ett starkt lösningsmedel och är själv löslig i både polära och opolära vätskor. Trist att Biltemas aceton är så dyr numera, men det finns ju andra som säljer det billigare.
Egenskaper
Effekthöjande, öppningstidsreducerande, bränsleförbrukningsminskande, starkt lösningsmedel, bränsle
Inköpsställen
Bauhaus, K-rauta, Hornbach, färghandlare
Användningsområden
AT2, hoGA, AG+, G14a, UGA, A40, AXg
röd glykol bra alternativ
Kylarvätska (etylenglykol) utan saltinhibitorer. Vanligtvis dyrare och av finare kvalité än den blåa etylenglykolen.

2017 var året jag upptäckte att mina glykoltillsatser återigen fungerade - med hjälp av vatten - läs mer om ”vatten” nedan. Marknaden gällande kylarglykoler har förändrats på senare tid och Biltemas glykoler kan inte längre rekommenderas eftersom de inte längre innehåller de ämnen som gör att förbränningen av etanolbränslet förbättras.

Ämnet som åberopas här är: ”natrium-2-etylhexanoat” (N-EHN) och dominerade marknadens röda longlife-glykoler förr i tiden. Numera innehåller de flesta: ”kalium-2-etylhexanoat” som inte ger samma positiva verkningar. Märkligt nog finns det en prisvärd blå kylarvätska som säljs av Autoexperten vilken innehåller N-EHN - den heter Lahega BS-6580 (62-11120001). Denna glykol når inte ens upp till VW-klass, alltså lägre än G11. Trots detta är den baserad på OAT-teknologi och inte IAT som brukar utmärka blå glykoler?

De kylarglykoler som kan komma i fråga här bör hålla sig till G12 (TL-774D) eller G12+ (TL-774F). Välj inte G12++ eller G13 eftersom de är silikatbaserade! Skillnaden är att G12 även innehåller fluorescerande färg vilket inte G12+ gör. Enligt BASF-märkning är både G12 och G12+ en G30. G12+ är gul, lila eller ofärgad.

Mekonomen säljer den enda i Sverige kvarvarande G12 Castrol Radicool SF vilket även är ganska dyr, men Autoexperten har ett flertal fina G12+ med N-EHN (inte K-EHN) som kan rekommenderas. Den som är mest lik Castrol torde vara AdProLine (AD-392001). Sedan finns det en gul (AD-320001). Båda är 774F-glykoler, alltså G12+ XLC. Se bild till höger.

Propylenglykol är inte ett alternativ till mina glykoltillsatser.
Egenskaper
Giftig, effekthöjande, öppningstidsreducerande, tändförbättrare
Inköpsställen
Castrol, Arom-dekor, Lahega, Mekonomen, Autoexperten, Skruvat, Oljat
Användningsområden
G+, AG+, AG++, G14a, UGA, AXg
blå glykol  
Kylarvätska (etylenglykol) med saltinhibitorer.

2017 var året jag upptäckte att mina glykoltillsatser återigen fungerade - med hjälp av vatten - läs mer om ”vatten” nedan. Marknaden gällande kylarglykoler har förändrats på senare tid och Biltemas glykoler kan inte längre rekommenderas eftersom de inte längre innehåller de ämnen som gör att förbränningen av etanolbränslet förbättras.

Exakt vad som krävs av en blå glykol i dagsläget kan jag inte ge något bra svar på men om man antar att samma typer av salter används i dag som även användes när DiG skapades så finns det en hel del fabrikat att välja på. Den enda poängen med blå glykol är när DiG ska nyttjas, vilket är en ganska extrem bränsletillsats.

De flesta blå glykoler innehåller: ”natriumtetraborat, pentahydrat” - samma sak som fuktig borax. Blå glykoler är mer basiska än röda som exempelvis Number 1 vilken är spetsad med kaliumhydroxid (kalilut), en mycket kraftfull bas! Annars såg jag att Jula sålde en vettig blå kylarvätska. Den bästa torde dock vara AdProLines blåa (AD-393001) TL-774C, som exempelvis Autoexperten saluför.

Propylenglykol är inte ett alternativ till mina glykoltillsatser.
Egenskaper
Giftig, effekthöjande, öppningstidsreducerande, tändförbättrare
Inköpsställen
Arom-dekor, Autoexperten, Jula, Skruvat, Oljat
Användningsområden
DiG, G14a, UGA, AXg
vatten  
För alla tillsatser baserade på glykol måste vatten existera i bränslet - minst 0,5%. Denna vetskap var dold ända till hösten 2017 då ett antal tester genomfördes. Verkansorsaken av vatten är emellertid tillsvidare okänd. E85 förr i tiden innehöll lite vatten och därför gick det fint att utveckla mina glykoltillsatser då. Dagens E85 är mycket torr och har därmed högre energiinnehåll (en motsägelse när glykol kommer på tal). Frånvaron av vatten i E85 tillåter inblandning av dieselolja i vilka proportioner som helst.

När tillsatserna AG+, G14a eller UGA ska doseras i torr E85 så skall alltså även vatten tillsättas.

Vatten, som enligt regelboken inte har något med förbränning att göra mer än att motverka temperaturuppgång är väl inte det första man skulle föreslå? Om det exempelvis handlar om katalytisk spjälkning av vattenmolekyler eller ”kall fusion” kan jag tyvärr inte redogöra för, men det är extremt positivt att vi till sist kommit till insikt om vad det är som har fördärvat våran E85 - vattenbrist är svaret.

Istället för att tillföra vatten utifrån så kan man även välja färdigblandad kylarvätska. Denna består oftast av av 50% glykol och 50% jonfritt vatten. Billigast brukar vara att köpa komponenterna var för sig, vilket man kan konstatera om man tar sig en funderare... I ”intrikata frågeställningar om konvertering” (fråga 7) kan man läsa om hur jag kom till insikt om problematiken gällande dagens vattenfria E85.

Den optimala halten är i nuläget inte fastställd men enligt pågående mätningar:
1-2% vatten sommartid och 0,5% vatten vintertid (för outspädd E85 i Sverige 2018-01).
Egenskaper
Lyfter fram de positiva effekterna samt gör mina glykoltillsatser långtidsverkande
Inköpsställen
Överallt
Användningsområden
AG+, G14a, UGA, DiG, AXg
hexamin
Hexametylentetramin (hexamin, hmta)
 
Känt som esbit eller metatabletter vilka består av hexametylentetramin plus bindemedel. Används som bränsle till ångmaskiner och tillverkas av formalin och ammoniak. Ska kringgärdas av restriktioner p.g.a. att det är en del i tillverkning av RDX.
Egenskaper
Effekthöjande, öppningstidsreducerande, bränsle
Inköpsställen
Hobby och leksaksaffärer, campingbutiker
Användningsområden
G+, dEC+
olivolja
Olivolja (oljesyra)
 
För tillverkning av olivoljetvål och därefter ωFe. Olivolja innehåller stora mängder oljesyra (omega-9) som man med natronlut gör tvål av. När tvål reagerar med järnvitriol bildas järnoleat - en tjärlik substans som jag kallar för ωFe.
Egenskaper
Oleater verkar smörjande för cylinderväggarna och kan med HMTA minska bränsleförbrukningen
Inköpsställen
Livsmedelsvara
Användningsområden
ωFe
natriumbensoat  
För tillverkning av järnbensoat eller det jag kallar för i¤b. Natriumbensoat är ett salt från bensoesyra som är nära besläktat med bensen - ett cykliskt kolväte. Det är ett konserveringsmedel med numret E211.
Egenskaper
Skapar oxidskiktbildande järntrioxid vilket kan leda till minskad bränsleförbrukning
Inköpsställen
Livsmedelsvara
Användningsområden
i¤b
ferrocen  
Är ett järnsalt från cyklopentadiensyra. Bygger på två pentadienringar som påminner om bensenringen men med en kolatom mindre. Har antiknackegenskaper och kan ersätta tetraetylbly - därmed besitter ferrocen även smörjande egenskaper. Trolig beståndsdel i MPG-caps eller s.k. bränslepiller.
Egenskaper
Skapar oxidskiktbildande järntrioxid vilket kan leda till minskad bränsleförbrukning
Inköpsställen
eBay
Användningsområden
dEC+, A40, X66, hoGA, AT2, ISO
kaustiksoda
Natriumhydroxid (kaustiksoda)
 
Nödvändig kemikalie för tillverkning av olivoljetvål. Tillsammans med vatten bildar natriumhydroxid s.k. natronlut. Vid tvåltillverkning gäller 30%-ig lut vilket är 30 gram hydroxid till 70 ml vatten. Vattnets volym efter iblandning ökar obetydligt.
Egenskaper
Starkt frätande alkaliskt (basisk) salt som är vanlig i propplösare
Inköpsställen
Färghandlare, hushållskemikalie
Användningsområden
ωFe, i¤b
järnvitriol
Järnvitriol - järn(II)sulfat
 
Fungerar troligtvis som katalysator vid förbränning när det får verka tillsammans med den blå etylenglykolen. Denna kemikalie är relativt billig och lätt att få tag i. Grundingrediens för tillverkning av järnoleat och järnbensoat.
Egenskaper
Effekthöjande, öppningstidsreducerande, oxidskiktsbildande
Inköpsställen
Färghandlare
Användningsområden
MCO20, Di66, ωFe, i¤b
oxalsyra  
Oxalsyra är en flockningshämmare för MCO20 men tar även bort oorganiska föroreningar i bränslesystemet såsom diverse metallsalter (som exempelvis kalciumkarbonat eller kalciumsulfat).
Egenskaper
Flockningshämmande, stabiliseringsmedel, rengörande, beläggningslösande, bränsle
Inköpsställen
Färghandlare
Användningsområden
MCO20, Di66
upp igen
Valid XHTML 1.0 Transitional