K O M M E N T A R E R
Din rubrik (frivilligt)
2020-04-02 15:50


Ditt namn/nick (krävs för publicering)  E-post (frivilligt)Hemsida (frivilligt)
Dagens datum (2 siffror)

Om du vill editera: Lägg in en ny kommentar och beskriv ändringen så fixar jag det, samt snyggar upp.
OBS: Följ allmängiltiga forumregler, d v s sunt förnuft.


E85      2015-03-23 11:51

Hej, jag skulle vara väldigt intresserad av och prata med dig angående E85. Jag har byggt om tävlingsbilar till E85 sedan 2004 utan problem. Men senaste 2-3 åren är det problem med kvaliteten. MVH Micke.

Svar: Vi har nu talats vid och är någorlunda överens om att kvalitén sjönk vid årsskiftet 2013-14. Bränslet är numera rätt så mediokert och ger inte den dragökning som utmärkte tidigare E85. Dagens E85 saknar bett, luktar unket och mellan fingrarna känns det som gammal moppesoppa. Orsaker till detta har stöts och blötts - beror det på den illegalt importerade majsetanolen från USA? Varför är ”bioetanol” billigare än ”spisbränsle”? Ja, vad är skillnaden på etanol och etanol? Är E85 spetsad med IPA eller IBA? Eller någon slags fettrest? Eller något annat ämne, ty lösligheten i diesel är markant bättre nu än förr i tiden. Micke sa att han kände en person som jobbat i ett labb och kanske vi då kan få till en kemisk analys av denna E85, så att alla dess ingående ämnen kan kategoriseras enligt ett provsvar. Tiden får utvisa hur det blir med den saken. Vi diskuterade även om man kan köpa bättre E85, kanske Aspen säljer sådant eller om möjligt skaffa fram ren sprit (industrisprit) från Sekab, testa och dokumentera.

Vidare kan man fundera på varför man ständigt envisas med att blanda ut all handelsbensin inklusive V-Power med 5% Etanol, när E85 i allhanda tyngre instanser beskrivs som ett misslyckat bio/miljö-bränslesatsning - E85 som innehåller 17 gånger mer etanol än t.ex. blyfri 95. Vad är det i dessa 5% som är så bra att man inte kan avstå denna lilla snutt av etanol när bensinhalten dominerar så totalt?


Redigerat av B.Lindqvist